Ovăzul este o plantă aparținând familiei gramineelor, care este originară din Asia și Europa. Conform unor presupuneri, popoarele de călăreți, inclusiv strămoșii ungurilor, ar fi putut aduce această cultură cu ei. De asemenea, climatul Europei de Nord era mai dur, de aceea a fost și o plantă utilă pentru hrană și nutreț pentru popoarele care trăiau aici, găsindu-se dovezi în multe morminte celtice și germanice. A fost folosit mai ales ca hrană pentru animale, dar a fost folosit pentru a prepara bere, terci și pâine din făină. Câștigă popularitate în rândul celor care urmează o dietă sau un stil de viață sănătos, datorită valorilor sale deosebite de conținut. Deși ovăzul este decojit în timpul procesării, germenul valoros și o parte din tărâțe nu este îndepărtată, astfel având un conținutului excepțional de fibre, vitamine și minerale în comparație cu alte cereale.
Sensibilitate la ovăz și la gluten: ovăzul conține proteine
Făină de ovăz fără gluten 100g
KJ 1391
kcal 332
Grasimi 7g
din care acizi grași saturați sunt 1,5g
Carbohidrați 55,7 g
din care zaharuri 1,1g
Fibre 9,7 g
Proteine 10,7 g
sare 0,2 g