Descriere
Quinoa (kinoa) este o plantă aparținând familiei cerealelor ancestrale, a cărei semințe purificate sunt consumate. Originară din America de Sud, a fost principala hrană a vechilor incași, care era atât de apreciată, încât făcea parte și din ceremoniile lor religioase și era venerată drept „chisaya mama” sau „mama boabelor”. Nu numai că a fost consumată ca hrană, quinoa a fost folosită și pentru vindecare. În timpul inchiziției spaniole, împreună cu incașii, a dispărut și quinoa, potrivit legendei, băștinașii refugiați în munți din calea spaniolilor au luat-o cu ei și au continuat să o cultive și să o consume în cel mai mare secret. Quinoa a fost redescoperită în anii 1970 prin mijlocirea unui filosof bolivian, iar popularitatea sa a crescut rapid de atunci. Într-o hotărâre a ONU, 2013 a fost declarată anul quinoei.
Recomandare de utilizare pentru quinoa
Necesită o spălare minuțioasă înainte de gătit! Se înăbușește sub capac într-o cantitate dublă de apă fierbinte, prepararea sa necesită cca. 15 minute. Poate fi folosit individual ca garnitură, ca supliment pentru salate, ca umplutură sau chiar ca bază pentru supă. Preparat dulce în lapte, lapte din semințe, completat cu fructe și semințe uscate, poate fi un mic dejun super nutritiv.